News

Les Terres de l'Ebre i les empreses de la Reserva de la Biosfera celebren que estan entre les 100 millors destinacions sostenibles del món

13/12/2016

Les Terres de l'Ebre són una de les 100 millors destinacions sostenibles del món. Així ho va decidir recentment l'associació internacional Global GreenDestinations, en reconeixement a la seva gran biodiversitat, als seus valors mediambientals i a un model de turisme sostenible. Un reconeixement que coincideix amb el primer aniversari de la marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera amb un centenar d’empreses acreditades.

Aquest dilluns el sector turístic i el teixit empresarial de la Reserva de la Biosfera ho han celebrat en una trobada organitzada conjuntament pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), ens gestor de la Reserva. L'acte ha tingut lloc al restaurant Antic Molí d'Ulldecona, el qual recentment ha estat guardonat amb una estrella Michelin i el seu xef, Vicent Guimerà, ha estat elegit Cuiner de l'any 2016. Al tractar-se també d’una empresa acreditada per la Reserva de la Biosfera, el COPATE ha considerat oportú elegir aquest establiment per fer la celebració i, així, fer-li un reconeixement a la seva feina i felicitar-lo públicament. A més, el Consorci també s’ha mostrat molt agraït envers totes les empreses acreditades que han participat en la cessió dels seus productes, tant per a l’aperitiu que s’ha gaudit al final de l’acte, preparat per l’equip de l’Antic Molí, com per a l’exposició de productes que es trobaven al Photocall.

Tot i que el lliurament d'aquest guardó va tenir lloc a Eslovènia durant el mes de setembre, prop de 200 persones s'han aplegat aquest matí en una trobada que ha servit per fer extensiu aquest reconeixement a tots els agents públics i privats de l'àmbit turístic de les quatre comarques ebrenques. El nou distintiu arriba coincidint amb el primer aniversari de la marca Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera que ja ha acreditat un centenar d'empreses. Totes elles, des d'aquest dilluns, tenen també el segell de la Global GreenDestination.

A la trobada també ha assistit el catedràtic de Geografia de la Universitat Complutense de Madrid i expert en patrimoni mediambiental sostenible i certificacions de la UNESCO, Miguel Angel Troitiño, que ha animat el sector i les administracions a treballar la diversitat del territori per reforçar aquest model de turisme responsable. Segons ha apuntat Troitiño, la sostenibilitat i l'ús responsable del patrimoni són els fonaments pel turisme del futur.

Francesc Gas, president del COPATE, ha celebrat que s'hagin acreditat a la marca un centenar d'empreses i ha avançat que, a principis del 2017 s'iniciaran accions de promoció local i el programa de formació per a les empreses. També ha recordat que la Reserva de la Biosfera és un dels pocs projectes d’abast territorial, que ens cohesiona com a territori i ha remarcat l’estreta col·laboració de la Diputació a través del seu Patronat de Turisme amb el COPATE: “Des del començament vam tenir clar que calia sumar esforços i compartir estratègies i imatge, amb un objectiu molt clar, que l’esforç i treball de penetració de la marca turística del Patronat pogués ser aprofitada pels productes agroalimentaris del territori.” També ha afegit que la Reserva de la Biosfera és l’oportunitat que tenen les administracions locals per posar a disposició del territori els instruments que el puguin revitalitzar i vertebrar: “En definitiva, la Reserva vol posar-se al servei del ciutadà i dels municipis.”

A dos setmanes per tancar el 2016, les Terres de l'Ebre finalitzaran l'any amb un balanç molt positiu en turisme. Segons ha apuntat el president del Patronat de Turisme de la Diputació, Martí Carnicer, les quatre comarques ebrenques hauran rebut gairebé 1’5 milions de turistes, amb un 8% més de pernoctacions que l'any anterior. Carnicer ha assegurat que "des del patronat es continuarà treballant per seguir enfortint aquesta línia engegada".

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha tancat l’acte destacant que aquest reconeixement internacional és fruit de "l'esforç col·lectiu i la feina coordinada" del sector turístic de les Terres de l'Ebre en el seu conjunt. I ha assenyalat que "cal una complicitat permanent amb tots els agents del sector turístic per reeixir amb l'estratègia".